TMW filmiprogramm "Õigus muusikale" / "Social Sounds"
28.03 - 3.04 kinos Sõprus

E 28.03 kl 21:00 avafilm "They Will Have To Kill Us First" (2015)
Külaline: Fadimata Walet Oumar, artistimega Disco – filmi keskseid tegelasi, inimõiguslasest Mali muusik

Saksa filmirežissööri ja produtsendi Johanna Schwartzi täispikk dokk jälgib muusikute elu Malis, kus 2012. aastal võimust võtnud islamiäärmuslased muusika sõna otseses mõttes kinni keerasid. Mali üks tähtsaimaid suhtlusvorme – muusika – kadus tol aastal ülestõusnud ning kokku Prantsusmaa ja Ühendkuningriigi suuruse maa-ala hõivanud islamiäärmuslaste keelu tõttu üleöö. Raadiojaamd hävitati, pillid põletati ning muusikuid ootas piinamine, surmanuhtlus või pagendus. Näeme eksiilis diktatuuri vastu võtlemas nii üleilma täheks tõusvat bändi Songhoy Blues’i kui kodanikuaktivistist aktivistist lauljatari Discot, kes jätkas Malist Burkina Fasosse pagendatuna sealseis põgenikelaagris viibivate naiste ja laste toetamist muusika ja hariduse abil.
Filmi on nimetatud "elutähtsaks" (Dazed & Confused) ja “imetabaselt lootusrikkaks vaatamiseks“ (New York Times)

T 29.03 kl 21:00 "Miles Ahead" (2015)
Külaline: Ed Gerrard, filmi muusikanõustaja

“Miles Ahead” jutustab loo Miles Davise “kadunud päevadest”. Sellest, kuidas modernjazzi suunanäitajast geenius murdis välja oma aastaid kestnud vaikuseperioodist. Sellest, kuidas Davis (Don Cheadle) pidas Rolling Stone’i ajakirjanikuga (Ewan McGregor) salaplaani oma muusika tagasi varastamiseks ja elas taas läbi oma suure armastuse Frances Tayloriga (Emayatzy Corinealdi) veedetud aastaid. Meelelahutuslik ja vahetu portree ühest eelmise sajandi muusika suurkujust. Don Cheadle, kes on ka filmi režissöör, teeb Davise rollis oma näitlejakarjääri võimsaima etteaste.

K 30.03 kl 19:00 "The Dream of Shahrazad" (2014)
Külalised:
Anthony Semaan, Beirut Jam Sessions’i kaasasutaja
Nick Hobbs, Istanbulis baseeruva muusikaagentuuri Charmenko omanik

"The Dream of Shahrazad" on täispikk dokumentaalfilm, mis vaatleb poliitilist väljendusvabadust enne Egiptuse revolutsiooni, selle ajal ja pärast revolutsiooni lõppu. Samuti jälgib film hiljutisi sündmusi Türgis ja Liibanonis, luues neile läbi jutustamise ning muusika laiema ajaloolise ja kultuurilise raamistiku. Lähemalt vaadeldakse kuulsa muinasjutukogu "Tuhat ja üks ööd" pärandit.

K 30.03 kl 21:00 "The Africa Express: Train Tour Documentary Film" (2013)
Külaline: Stephen Budd, Africa Express projekti üks algatajatest

On 2012. aasta september: Londoni olümpiamängude tähistamiseks asub sadakond Aafrika ja Lääne päritolu muusikut ehk Damon Albarni algatusel loodud „Africa Express“ rühmitus vanaaegse rongiga ringreisile mööda Inglismaad. Nädala kestel esinesid nii superstaarid kui ka tundmatud muusikud ootamatutes kohtades, alates pargilavadest ning jaamaperroonidest kuni koolide ja rahvamajadeni.
Nii kirjutati igal öösel muusika ajalukku uus peatükk. Lõuna-Aafrika räppar Spoek Mathambo tegi uustöötluse Joy Divisioni loost „She’s Lost Control“ koos Peter Hooki endaga, Led Zeppelini John Paul Jones aitas kaasa "Kashmiri" anarho-versiooni sünnile Bristoli tsirkusetelgis ning Paul McCartney toetas Mali muusiku Rokia Traore esinemist King's Crossi raudteejaama taga. Kogu ringreis on püütud dokumentaalfilmi, mis lõhub muusikalisi ning geograafilisi piire ja laseb lugu jutustada muusikutel endil.

P 3.04 kl 18:00 "20.000 Days on Earth” (2014)
Külalised: filmi režissöörid Jane Pollard ja Iain Forsyth

Linateos, kus segunevad draama ja reaalsus, et anda edasi 24 fiktiivset tundi muusiku ja kultuuriikooni Nick Cave'i elust. Ehmatavalt siiraid vaatenurki pakkuv film uurib, kuidas müüdid, mälestused, armastus ja kaotused meie elu igapäiselt kujundavad ja seda, mis teeb meid iseendiks. Kohtume ka Cave’i elus tähtsat rolli mänginud tegelastega: näitleja Ray Winstone’iga, endise bändikaaslase Blixa Bargeld’iga ja Kylie Minogue’iga.

Piletid seanssidele hinnaga 5EUR on eelmüügis Piletilevis ja kinos Sõprus kohapeal.