"Eks see oli muidugi ootamatu ja mõtteid on väga palju, arvestades, et see toimus äsja ja me alles saabusime," sõnas äsja Rootsist saabunud Normet Publikule. "Pole veel meeskonnaga läbigi arutanud. Vara veel mingeid järeldusi teha," nendib produtsent, et põhjalikum tagasisidevoor kõigi asjaosalistega alles ees ootab. "Aga mulle meeldib, et arutelu käib ja inimesed pakuvad omapoolseid lahendusi," ei lase ta meedias lahvatanud pettumustelainest end kõigutada.

"Ei tohi minna paanikasse - kõik on läinud imehästi! Sel aastal toimus väga veider kogemus. Esiteks see, et üldse finaalist välja jäime, ja siis veel, mis tulemusega. See oli selline...topeltüllatus. Oli totaalse ebaõnnega aasta," tõdeb Normet ja nõustub väitega, et Eesti on veidi liiga ära harjunud Eurovisionile häid tulemusi koju tooma ning seetõttu veidi õhku täis läinud.

"Eestil ongi enda suuruse ja olematu meelelahutustööstuse kontekstis läinud jube hästi. Nagu jube hästi! Meil on nii kodukootud ja kokku klopsitud kogu see kodune meelelahutustööstus. Kui läheme Euroopa meistrivõistlustele – või nüüd juba peaaegu maailmameistrivõistlustele – siis on ime, et meil on nii hästi läinud. Loodan, et see ime jätkub," sõnas ta ning lisas, et ka Eesti Laul seisab jõudsalt selle eest.

Jüri Pootsmanni etteastele on ette heidetud küll laulja kramplikku olekut, küll nõrka show'd ja lavapotentsiaali kasutamatajätmist. Mis võis olla põhjuseks, et tuldi viimaseks? "Küllap see lugu kukkus muust pildist nii palju välja. Ometi ta ju eristus – see ju paneb eristuma, kui üks lugu on selline karge. Sellega ju ei vaidle keegi! Nüüd on küsimus, miks ta nii halvasti eristus," arutleb Normet. "Tegelikult meil ju show’d kui sellist ei olnudki. Vaatan, et heidetakse ka koreograafiat ette – aga meil polnud ka koreograafiat, teadlikult ei olnud," sõnas ta.

Kaarditrikk on kurja juur?
Ometi tuli Jüril palju kaameratega suhelda ning kõige krooniks miljonite silmapaaride ees ette kanda kaarditrikk. Kas poleks olnud mõttekas lasta noorel lauljal laulmisele keskenduda, selmet muretseda ühe õnnetu mustkunstitriki pärast, mis väga veaohtlik? Ehk oli see põhjuseks, miks Jüri krampi läks, nagu räägitakse?

"Aga mõtle, kui palju keerulisemaid asju tegid teised riigid ja artistid," ei ole Normet nõus. "Mõtle, kui veaohtlik oli Tanja etteaste (üle-eelmisel aastal - toim.). Võtame kasvõi Venemaa numbri – see oli sada korda keerulisem! Ja Jüri pole ju kehvem laulja kui Lazarev. Lazarev pole ka tantsija, aga ronis tasapinnalist seina mööda üles ja kukkus sealt proovis korra ka alla. Nii et palju keerulisem kui Jüri number," leiab Normet, ent nendib, et oletus võib ka paika pidada. "See kaarditrikk võis vabalt olla miski, mis nõudis liiga palju energiat, ei tea, ei näe Jüri sisse. Peab tema käest küsima."

Palju väärt kontakte
Normeti sõnul sai Jüri Eurovisionil kahtlemata väga häid kontakte. "Prantsuse "The Voice'i" produtsendilt sai väga head tagasisidet, Türgi artistilt, kes San Marinot esindas, sai julgustavaid sõnu. Jüri käis ju palju ka eelpidudel, lõpuks tekkis talle totaalne sõpruskond ümber. Tal olid pooled juba head tuttavad, kui käisime Hollandi poisi (Douwe Bob - toim.) baari avamisel. Siis "Hey Jude’i" ajal oli Jüri esimene, keda ta lavale kaasa laulma kutsus. Nagu Stig Rästa ütles, siis see kõik oli väga kasulik ja Jürile alles algus."

Vaata, kuidas Jüri koos oma eurosõpradega baari avamisel laulis:

Algusest peale võiduloo poolt
"Meie tiim, kindlasti Jüri ja mina, olime algusest peale Ukraina poolt. Meile tundus see väga tugev ja väga eristuv lugu. Mulle endale tundub see loogiline võitja, sest sel aastal polnud suveräänset hitti, polnud "Euphoriat", polnud "Sattelite'i". Polnud ühte konkurentsitut võidulugu, mistõttu on lahe, et võistis sõnumiga ja hoopis teistsugune lugu. See oli superlahendus Eurovisionile sel aastal."

Kuidas aga võiks Ukraina suursündmuse korraldamisega hakkama saada? "Vot seda ma ei oska absoluutselt hinnata. Hospitality ehk külalislahkuse koha pealt saavad nad kindlasti suurepäraselt hakkama, nad on kindlasti tohutult head võõrustajad. Ja see ei ole üldse vähetähtis. Tegelikult on see ju riigi promoprojekt. Rootslased olid loomulikult väga armsad, aga teisalt oli tunda, et eks me oleme seda juba teinud ka ja meil siin Stockholmis toimub kogu aeg üritusi. Et kindlasti on Ukrainal see hulka rohkem "hammas verel"," sõnas Normet, naerdes oma sõnavaliku peale ning avaldades lootust, et see liiga halvasti ei kõla.

Parim Eurovision üldse
Paludes Normetil oma Eurovisionid reastada, selgub, et äsja kogetu oli konkurentsitult küigi aegade parim. "Finaal-show mõttes oli absoluutselt number üks! Juba avanumber oli nagu Pariisi moenädal kohtub olümpiamängudega. Ma ei ole midagi nii ägedat vist üldse kunagi teles ega otse saalis näinud. See oli uskumatu tase – kui geniaalne idee, kui fresh ja kunsti mõttes absoluutne lagi," kiitis ta ning tunnustas Eurovisioni strateegilist lüket esmakordselt ka ameeriklased kaasata ehk Justin Timberlake vaheetteastena esinema võtta ja finaali ka USAs üle kanda. "See oli Eurovisioni puhul ehk esimene kontakt suure muusikatööstusega üldse," leiab Normet, et kuigi Eurovision on ehk maailma suurim telesaade, siis senimaani on see ikkagi tegutsenud justkui eraldiseisva maailmana. "Fantast!"

Eesti Laul ootab välistegijaid
Kuidas aga teha nii, et kunagi konkurss taas Eestisse jõuaks? Vastuseks ettepanekutele Eesti Eurovisioni esindaja leidmisel tulevikus rahvusvahelist mõõdet ning seega ka võiduvõimalusi lisada, vastab Normet: "Meil siin Eestis muutuvad asjad ka kogu aeg. Punkt üks: Eesti Laul ise kasvab ja areneb. Punkt kaks: meil juba olid välismaalased žüriis. Tuletan meelde, meil oli kaks väliskülalist pluss venekeelse kogukonna esindaja ehk siis meil oli kolm võõrkeelset inimest žüriis, lepime kokku. Lisaks see, et on plaan avada väliskirjutajatele meie konkurss. Ühesõnaga osaliselt kindlasti - mitte nii, et nüüd valavad kõik Rootsi c-kategooria tegijad oma sahtlid meile välja, vaid et ikkagi koostöös eestlasega loodud laulud. Aga mõte on see, et elame avatud maailmas ja ikkagi koostöös peitub tugevus. See juhtub nüüd kindlasti, et välisautorid-produtsendid on oodatud esinema. Absoluutselt on mõttes selles suunas minna, et aina paremini teha," toonitab ta.