Kõne juhatas sisse festivali juht Helen Sildna, kes tuletas festivali delegaatidest ja pressist koosnevale publikule rõõmsasti meelde ka riigipea uut hüüdnime, mis pidavat olema juba päris levinud: rokenrolli president.

End alati Tallinn Music Weekil kõnet pidades silmnähtavalt hästi tundev Ilves alustas sõnavõttu koheselt naljaga: "Tere hommikust...või midagi. Nähes siin mõnesid teist kell 10 šampust joomas võib vist öelda, et varsti saate magama minna, püüdke end vaid sellest siin läbi vedada."

Sooja aplausi ja naerupahvakatega vastu võetud muheda ja isikliku avakõne keskseks teemaks oli rokkmuusika ning kuidas see peab oma olemuselt olema süsteemivastane ning tervitas eraettevõtluse toetust, mis aitab sel nii olla. "Mul võtab alati veidi õõnsaks, kui näen riigi poolt toetatud rokki, see ei tundu kunagi päris õige asi," rääkis ta ning soovitas oma jutu ilmestamiseks kõigil YouTube'i sisse trükkida "Bike Show Sevastopol 2014". "Sealt leiate tunniajase show, kus saab näha, mis juhtub, kui rokk ja hiphop ning muu on riigi teenistuses," sõnas ta.

Ilves meenutas kõnes oma aegu õpetajana aastal 1979, kui ta õpilaste motiveerimiseks otsustas neile rokiajalugu tutvustada - just täna hommikul oli temaga ühendust võtnud üks tema kunagine õpilane, et Ilvest tänada - see kursus olevat muutnud ta elu. "Ta küll ei öelnud, kas paremuse või halvemuse poole," naljatas Ilves.

President toonitas festivali olulisust meie regioonis ning muusika tähtsust ühiskonnas. "Rokenroll on suurepärane. Muusika on fantastiline. Hoiame muusika rohujuuretasandil ja millegina, mida teeme ise. Ärme anna seda autoritaarsuse, viha ega sõjaõhutamise käsutusse. Mul on hea meel, et see festival toimub just siin ja nii, nagu Helen seda korraldab. See on juba seitsmes kord ja siin näete, mis saab, kui spontaanselt elav kultuur saab vabas ühiskonnas tegutseda ilma riigi ega isegi presidendi käe vahelesegamiseta," ütles ta ning rõhutas veelkord: muusika peab olema lunastav, mitte võimude käsutuses.

Kokkuvõttes sõnas Ilves, et Tallinn Music Week on tema lemmikaeg aastas ning et ta naudib alati väga festivalil osalemist. Muuhulgas lubas ta juba kõne alguses täna õhtul kindlasti läbi hüpata Kultuurikatlas toimuvalt klassikalise muusika reivilt. "Loodan, et suudan ikka üleval olla, sest ma olen juba vana," ütles Ilves.

Presidendi avakõne järgselt ütlesid omad tervitussõnad festivali esitleva Nordea panga juht Petri Nikkilä ja TMW peakorraldaja Helen Sildna.

TMW muusikatööstuse konverents leiab aset 27. ja 28. märtsil Nordic Hotel Forumi konverentsikeskuses. Konverentsil võtab sõna ligi 90 muusikatööstuse spetsialisti üle maailma. Kavast leiab arutlusi laial teemade skaalal kultuuriorganisatsioonide sotsiaalsest vastutusest muusikatööstuse kitsaskohtadeni ajal, mil keskseks küsimuseks on „kes maksab muusika eest“.

Tänasel konverentsil räägitakse mänedžeri rollist artisti karjääri planeerimisel, akadeemilisest muusikaharidusest 21. sajandil, Eesti džäss- ja klassikalise muusika artistide rahvusvahelise läbilöögi võimalustest ning kohaliku muusikavaldkonna avalikust ja institutsionaalsest rahastamisest.

Lisaks intervjuudele mõjuka punkbändi The Slits kitarristi Viv Albertine’iga, Rootsi muusikatööstuse ühe vägevama naise Marie Dimbergiga ning muusikaprodutsendi Michael Pärtiga toimuvad arutelupaneelid naiste rollist muusikatööstuses, sõltumatute plaadifirmade ärimudelitest ja kaasaegsest muusikaharidusest.

Homse, 29. märtsi konverentsipäeva kavast leiab muuhulgas arutelupaneeli muusika rollist filmides ja reklaamides ning intervjuu ühe briti popiajaloo legendaarseima manageri Simon Napier-Belliga. Lisaks võetakse luubi alla sõltumatute plaadifirmade ärimudelid ja tuluallikad, loova linna kontseptsioon ning žanrite ülene muusikatarbimine.

Üks tänavuse festivali fookusi on murda eelarvamus, justkui domineeriksid muusikatööstuses jätkuvalt ainult mehed ning selle tõestuseks astub konverentsil üles mitmeid mõjukaid naisfiguure.