Kuulujutud eesti viikingite surmast on liialdatud!

Umbes nii võiks seda veidi liialdatult väljendada. Tegelikult lausa vastupidi — selle eesti taaskehastajate hulgas kõige populaarsema ajalooperioodi ehk viikingiaja huvilisi tekib juurde progresseeruva kiirusega.

Küllap on meie praegusel suurel globaliseerimisajastul, lõimumise, põimumise ja multikultuursuse maailmas üha enamate jaoks oluline taasleida tee oma juurte ja päritolu juurde. Ning see ei puuduta ainult eestlasi — taaskehastamine on uuel tõusuteel kogu maailmas.

Tagasi juurte juurde
Wikipedia sõnul on taaskehastamine ehk re-enactment rollimäng, mille osalised üritavad taastada mõne ajalooperioodi või -sündmuse teatud aspekte. Väidetavalt tegeldi sellega juba muistses Roomas, kus mängiti läbi ajaloolisi lahinguid, ning ka keskajal. Taaskehastajate üheks kõige olulisemaks eesmärgiks on paljude arvates esmalt võimalikult täpne ajaloolise olustiku taastamine, et mõista selle ajajärgu inimeste elustiili ja mõttemaailma ning jõuda selle kaudu iseenda ja oma juurte parema tundmiseni.

Tarbatu klubi üks liidritest Andrus Rootsmäe aka InBoil ütleb, et tema jaoks on oluline see, et tema rahvustunne ja -uhkus saab sellest toitu ja toetust.

Tema esimene kokkupuude taaskehastamisega toimus 90ndate keskel Tartus, kui sinna olid tulnud show’d tegema vene taaskehastajad Pihkvast.

Paljud praegustest eesti ajaloo taasloojatest on missioonitundega inimesed, kes leiavad, et ajalugu tundmata ei saa inimene — ega rahvus — ka ennast päriselt tunda. Eestis tegeleb taaskehastamisega ka palju venelasi, kuid pole kuulda olnud, et oleks päevapoliitilistel teemadel karvupidi kokku mindud. Pigem vastupidi — kui hobi ühendab, siis leitakse ka muudel teemadel hoopis kergemini ühine keel.

Sinikad ja päris veri?
Enamiku meeste jaoks tundub väga oluline olevat ka võimalus harrastada mõõga (kirve-, oda- jms) võitlust. Ei saa salata — see, kuidas raudsärkides mehed möirates ja metalli kõlinal kokku jooksevad, on raputav vaatepilt küll. Isegi siis, kui sa seda juba mitu korda näinud oled.

Taaskehastajate põnevatest tegemistest loe pikemalt Muusa novembrinumbrist!